Accessibility Tools

Skip to main content

Bírósági ülnökök választása

F E L H Í V Á S

bírósági ülnökök jelölésére

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben.

A törvényszék, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit a megyei közgyűlés és a területi nemzetiségi önkormányzatok közgyűlése választja meg.
A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015. április 23-ai munkaülésén 20 fő törvényszéki ülnököt, 30 fő közigazgatási és munkaügyi ülnököt és 9 fő – a fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróságra – pedagógus ülnököt választ.

Amennyiben bírósági ülnököt kíván jelölni, úgy a jelöléshez szükséges nyomtatványt és a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozatot kitöltve, valamint 30 napnál nem régebbi, a büntetlen előéletet és azt a tényt igazoló hatósági (erkölcsi) bizonyítványt, hogy a jelölt nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt, legkésőbb

2015. április 15. napján 16 óráig

szíveskedjen a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Irodája (8200 Veszprém, Megyeház tér 1.) részére megküldeni, vagy ott személyesen leadni.

Az ülnökök jogait és kötelezettségeit külön tájékoztató tartalmazza.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (a továbbiakban: Bjt.) 213. §-a a jelöltállításról az alábbiak szerint rendelkezik:

„213. § (1) Az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek - kivéve a pártokat - jelölik.
(2) A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik.
(4) A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.”

A Bjt. 212. §-a a jelöltekről az alábbiak szerint rendelkezik:

„212. § (1) Ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.
(3) Az ülnök nem lehet tagja pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathat.”

Ülnökjelöléssel kapcsolatos nyomtatvány és információ kérhető:
Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Iroda
8200 Veszprém, Megyeház tér 1., fsz. 52., 53. iroda
telefon: 88/545-083, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ülnökjelölési határidő meghosszabítása

bírósági ülnökök jogai és kötelezettségei
bírósági ülnökké jelölés
nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról